Oma mökki on ihana unelma!

Jos haaveilu on edennyt jo niin pitkälle, että sopiva tontti on löytynyt, seuraavaksi alkaa mökin tai vapaa-ajan asunnon suunnittelu. Suunnittelun pohjana on tietenkin perheen tarpeet; miten paljon ja millaisina vuodenaikoina loma-asuntoa käytetään, monelleko tarvitaan majoitustilaa ja kuinka paljon vietetään aikaa sisätiloissa. Suunnitteluvaiheessa määritellään mökin pohjaratkaisu, julkisivut, rakennusmateriaalit sekä ympäristöön sopivuus. Lähtökohtana on monesti tietenkin käytettävä budjetti.

Valmistajien mökkiesitteet ja nettisivut ovat apuna, kun mietitään rakennuksen muotoa. Omiin mieltymyksiin sopivaa mallia voi yleensä muokata toivotun lopputuloksen saamiseksi. Tässä vaiheessa voi jo miettiä myös mökin asemoinnin tontilla.

Rakennuslupaan tarvitaan aina pääpiirustukset ja asemapiirros. Rakentamista varten tehdään  pääpiirustusten pohjalta työpiirustukset (mittakaavaan 1:50). Lisäksi tarvitaan mm. sähkö- ja  LVI-suunnitelma, rakenne- ja perustussuunnitelma. Työpiirustusten rinnalle tehdään rakennustapaselostus, joka kertoo millä tavalla ja minkälaiseen laatutasoon rakenteet tehdään sekä mitä materiaaleja käytetään.

Jokaisella rakennustyömaalla tulee olla viranomaisten hyväksymä vastaava työnjohtaja, joka valvoo, että kaikki tarvittavat katselmukset tulevat ajallaan hoidetuksi. Työnjohtaja vastaa siitä, että työt tehdään rakennusteknisesti oikein, pitää tarkastuskirjaa ja tilaa tarkastukset.

Täältä löydät lisätietoja rakentamiseen liittyvissä lupa-asioissa >>

Seuraa sivuja, tulevaisuuden kirjoituksissa käymme läpi monenlaista rakentamiseen liittyvää asiaa ja tärkeitä linkkejä sekä vinkkejä, kuka näitä palveluja tarjoaa Kuhmossa.

Artikkelikuva: Esko Kinnunen