Ennen kuin unelmien vapaa-ajan kohteen rakentamisen voi aloittaa, täytyy tietysti etsiä omiin tarkoituksiin sopiva tontti.

Tontin valintaan vaikuttavat tontin käyttötarkoitus (loma-asumiseen, vakituiseen asumiseen vai liiketontti) ja omat mieltymykset. Useimmiten ostaja haluaa rantatontin. Kuhmossa on 1485 järveä, joten rantaviivaa todellakin löytyy. Tontin sijainti on toinen tärkeä asia, eli etäisyys esimerkiksi keskustaan tai harrastusmahdollisuuksiin. Moni arvostaa tontin valinnassa omaa rauhaa, toiset haluavat lähistölle mökkinaapureita.

Tontin kaavamääräykset määrittävät mm. mitä tontille saa rakentaa, rakennuksen pinta-alan ja onko mahdollista rakentaa esimerkiksi varastorakennuksia. Kannattaa myös selvittää, minkälainen maapohja on ja onko tontille saatavissa kunnallistekniset liittymät (vesi, sähkö, jätevesi). Kaikkiin Laatumaan tontteihin on tie perille saakka.

Laatumaan tontteja voi etsiä nettisivuilta tai Laatumaan myyjän kautta. Kuhmossa Laatumaan tontteja myy OPKK Kuhmo. Kun kiinnostava kohde on löytynyt, sen voi varata yhden kuukauden ajaksi ilman maksuja tai velvoitteita. Tänä aikana ehdit käydä tutustumassa tonttiin, kysyä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä ja mahdollisesti selvittää kunnasta rakentamiseen liittyviä asioita.

Jos päätät ostaa/vuokrata tontin, myyjä tekee kauppakirjan tai vuokrasopimuksen antamiesi tietojen perusteella. Saat vielä kauppakirjan tai vuokrasopimuksen tutustumista varten kotiisi tai sähköpostilla. Sen jälkeen onkin allekirjoituksen aika. Kun ostat tontin, myyjä sopii kanssasi ajan ja paikan sekä kutsuu paikalle kaupanvahvistajan. Kaupat voi tehdä myös sähköisesti! (Lue lisää sähköisestä kaupanvahvistamisesta). Vuokrasopimuksen myyjä lähettää postitse allekirjoitettavaksi.

Allekirjoitusten jälkeen saat oman kappaleen kauppakirjasta tai vuokrasopimuksesta sekä ohjeet lainhudon hakemiseksi tai vuokrasopimuksen erityisen oikeuden kiinnityksen hakemiseksi.

Seuraavassa blogikirjoituksessa käsittelemme lupa-asioita ja asiointia Kuhmon kaupungin rakennusvalvonnassa, pysy linjoilla!

Laatumaa
Tarja Puurunen
Myyntineuvottelija
Metsähallitus Laatumaa
PL 81 (Veteraanikatu 5)
90101 OULU
Puh. 0400 322 060
www.laatumaa.fi | Kuhmon tontit >>

OPKK, Kuhmo
Koulukatu 10
88900 KUHMO
Puh. 010 255 0507
OPKK , Kuhmo>>